İluh Devlet Hastanesi için çözüm önerisi

Sağlık Der Batman Şubesi, Batman İlinin en büyük ikinci hastanesi konumunda yer alan İluh Devlet hastanesinin olağanüstü bir durumdan dolayı boşaltma kararı alınması ile ilgili yaşanabilecek sıkıntıları ve çözüm önerilerini sundu.

İluh Devlet Hastanesi için çözüm önerisi
Yayınlama: 12.06.2024
A+
A-

Şube Başkanı Mehmet Orhan Edis,Basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Batman İluh Devlet Hastanesinin yataklı servislerinin ve ameliyathanesinin olduğu eski binada meydana gelen çatlaklar nedeni ile binanın gerekli teknik dayanım testleri yapılmış, akabinde eski binanın boşaltılması kararı alınmıştır. 162 Yataklı İluh Devlet Hastanesinin boşaltılması ve personellerinin diğer sağlık tesislerine dağıtılacak olması vesilesiyle hitap ettiği bölgede çok büyük bir sağlık hizmeti açığı olacağı, İlimizde bulunan diğer sağlık tesislerinde de yığılmalar ve hizmet kargaşaları yaşanacağı muhakkaktır.

SAĞLIK TESİSLERİNDE HİZMET KARGAŞALARI YAŞANACAK

Advert

Son altı ayda sadece acil sağlık hizmeti için yaklaşık olarak acil servise gelen 350 bin hastaya, poliklinik hizmeti için 45.000 hastaya, 2300 yatan hastaya, 2600 ameliyata ve görüntüleme hizmetleri için 70 bine yakın hastaya hizmet veren İluh Devlet Hastanesi İlimizde hizmet veren en büyük ikinci sağlık tesisi konumundadır. İluh Devlet Hastanenin konumu, hizmet verdiği nüfusu ve sosyo-ekonomik koşullar düşünüldüğünde dar gelirli nüfusun en kalabalık olduğu semtlere yakınlığı yanında,  çevre il ve ilçeler ile beraber yüzbinlerce hastanın bu hastaneden sağlık hizmeti aldığı bilinmektedir. Ayrıca asrın depremi olarak bilinen, 11 ilimizi ve 13 milyon vatandaşımızı etkileyen depremden ilimize on binlerce ailenin göç ettiği resmi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Bu rakamlar ışığında her ne kadar ilimizin resmi nüfusu altı yüz elli bin olsa da çevre ile ve ilçe yol güzergâhında olmasından dolayı bir milyonu aşkın bir nüfus ilimiz sağlık tesislerinden yararlanmaktadır.

SOSYO-EKONOMİK SORUNLAR OLUŞTURUR

Ayrıca İluh Devlet Hastanesi çalışanlarının Batman’da zaten oldukça yetersiz olan sağlık tesislerine dağıtılması ile diğer sağlık tesislerinde gereksiz yığılmalar oluşacak,  iş akışı ve hizmet kalitesinde düşüşler meydana gelecektir. Bu durum sağlık çalışanlarının yeni iş ve iş yeri uyumsuzluğunun getireceği sorunlarla boğuşmasının yanında, ikamet yerleri, ulaşım, çocuklarının okul nakilleri vb. gibi ciddi sosyo-ekonomik sorunlar ile karşılaşmalarına sebep olacaktır. İnşaatına başlanan ve üç yılda bitirilmesi planlanan 500 yataklı devlet hastanesinin şehre uzaklığı ve bitme süresinin uzunluğu da göz önüne alındığında, sağlık hizmetlerinde uzun bir süre aksaklıklar yaşanacaktır. Hali hazırda Batman ilimiz on bin kişiye düşen yatak sayısı ve kamu sağlık tesisi sıralamasında Türkiye’de son sıralarda bulunmaktadır.

PRATİK ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ

Batman ilinin mevcut İluh Devlet Hastanesinin hizmet verememesi durumunda, zaten randevu ve sağlık hizmetleri erişiminde yaşanan sıkıntılar yanında on binlerce hastanın yakın illere sevk edilmesi suretiyle mağdur olmasına sebep olacaktır.  Bu olağan üstü durum karşısında Sağlık Bakanlığımızın ivedilikle pratik çözümler üretmesini zorunlu kılmaktadır. Sağlık-Der olarak Sağlık Bakanlığımızın yukarıda zikredilen olumsuzlukları bertaraf edecek acil çözümler üretmesi doğrultusunda, gerekirse İluh Devlet hastanesine yakın alan içeresinde bulunan özel sağlık tesislerinden birinin satın alınması, kiralanması veya uygun görülen bir alana donanımlı prefabrik hastane yapılması söz konusu olumsuzlukların giderilmesinin hem halkımız hem sağlık çalışanlarımız hem de çevrede sağlık hizmeti alacaklar tarafından memnuiyetle karşılanacağının bilinmesini isteriz.”

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.