14 Baro’dan Ortak Açıklama: Gözaltı ve Tutuklamalara Tepki

Aralarında Batman Barosu’nun da bulunduğu 14 Baro, Mersin’de sahilde halay çeken gençlerin gözaltına alınmasıyla başlayan, ardından Siirt, Ağrı ve İstanbul gibi birçok şehirde Kürtçe şarkı eşliğinde halay çeken vatandaşların hedef gösterilmesi ve gözaltına alınmasına yönelik ortak basın açıklaması yaptı. Barolar, bu durumun kötü muameleye maruz kalma ve bazı kişilerin tutuklanması ile sonuçlandığını belirterek tepkilerini dile getirdi.

14 Baro’dan Ortak Açıklama: Gözaltı ve Tutuklamalara Tepki
Yayınlama: 28.07.2024
A+
A-

“Toplumsal Barışı Zayıflatıyor”

Yapılan ortak açıklamada, “Kürtler ve Kürt meselesi söz konusu olduğunda devletin güvenlikçi politikaları ve yargısal tasarruflarının devreye girmesi kabul edilemez. Bu çerçevede halay videoları üzerinden gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklama furyasının demokratik bir hukuk devletinde yeri yoktur. Mevcut kırılgan toplumsal barışı zayıflatmaktan başka bir amaca hizmet etmeyen bu tasarruflardan vazgeçilmesi, yargının temel hak ve özgürlükleri koruyucu bir tutum alması ve sosyal medyanın linç havasına ortak olmaması gerekir” denildi.

“Hukuki Güvenlik Hakkı İhlal Ediliyor”

Advert

Açıklamada, “Düşüncelerin özgürce ifade edilmesi, ulusal mevzuat ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerle hukuki koruma altındadır. Kürtçe müzik eşliğinde halay çekmek, şarkı içeriğinde yer alan ifadelerle atılan sloganlar ifade özgürlüğü kapsamında korunmaktadır. Zira 6459 Sayılı Kanun ile değiştirilen 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesindeki örgüt propagandası suçunda esaslı değişiklikler yapılmış, örgüt propagandasının basit hali suç olmaktan çıkarılmıştır” ifadelerine yer verildi.

“Gözaltına Alınanlar Serbest Bırakılsın”

Barolar, “Ölçüsüz gözaltı ve tutuklama kararlarıyla hukuki güvencelerin göz ardı edildiği, masumiyet karinesi ile hukuki güvenlik hakkının ihlal edilerek yurttaşların yargı baskısına maruz bırakıldığı uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtir, gözaltına alınan veya tutuklanan yurttaşların serbest bırakılmasını kamuoyuna saygıyla bildiririz” diyerek, taleplerini dile getirdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.