Batman’da Kürtçe yazıların silinmesine tepkiler sürüyor

Batman’da yaya geçitlerinde yazılan Kürtçe yazıların silinmesine tepki gösteren Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu, “Kürtçe ibarelerin silinmesi barışa hizmet etmez” dedi.

Batman’da Kürtçe yazıların silinmesine tepkiler sürüyor
Yayınlama: 02.08.2024
A+
A-

Son günlerde Batman’ın da aralarında bulunduğu, Kürtlerin yaşadığı, Kürtçenin ana dil olarak konuşulduğu bazı yerlerde, yaya geçitlerinde yazılan ‘peşi peya’ (önce yaya), ‘hedi’ (yavaş) gibi Kürtçe ibarelerin silinmesinin talihsiz bir olay olduğu belirtilen açıklamada, siyasi veya ideolojik mesaj taşımayan, günlük kullanılan ibarelere bile tahammülsüzlüğün toplumsal düzeyde kutuplaşmaya, olumsuz duygulara sebep olacağı ifade edildi.

Açıklamada, “Yüce Allah’ın Kur’an’ı Kerim’de buyurduğu gibi ‘O’nun kanıtlarından biri de, gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olmasıdır. Kuşkusuz bunda bilenler için ibretler (ayetler) vardır.’ Yeryüzünde insanlar tarafından konuşulan her dil Kur’an’ı Kerim’e göre Allah’ın ayetidir. Dolayısıyla ülkemizde milyonlarca insan tarafından konuşulan Kürtçe’nin ‘Bilinmeyen dil, edebi olmayan dil’ vb. tahkir edici ifadelerle aşağılanması, yaya geçitlerinde bir-iki ibareye tahammülsüzlük gösterilmesi en hafif tabirle toplumsal barışın dinamitlenmesidir.” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Gece yarısı yazıları silen yetkililerin, bunun yerine asıl ve acil olan sorunlara odaklanması gerekmektedir. Daha bir-iki gün önce geçmişte de birçok kazanın yaşandığı organize sanayi bölgesi yolunda dört insanımızın daha hayatını kaybetmesine karşın, adı ‘Ölüm Yoluna’ çıkan bu yolda bugüne kadar doğru dürüst bir çalışmanın yapılmamış olmasını da kaygıyla takip ediyoruz. Yetkililerden yaya geçitlerindeki ibarelerin silinmesi yerine, gerek OSB yolu gerek Batman-Diyarbakır yolunun bir an önce tamamlanarak, insanlarımızın hizmetine sunulmasını bekliyoruz.”

Advert

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.