İlk kez yağlık ayçiçeği eken çiftçiler verimden memnun

Batman’da alternatif ürün olarak ilk kez yağlık ayçiçeği eken çiftçiler, hasadına başladıkları yağlık ayçiçeğinin veriminden memnun olduklarını söyledi.

İlk kez yağlık ayçiçeği eken çiftçiler verimden memnun
Yayınlama: 12.08.2024
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirme çalışmaları neticesinde yaptıkları destek ve teşviklerle Batman’da ilk kez ilk ürün olarak ekilen yağlık ayçiçeği hasadına başlayan çiftçiler, ürün kalitesinin ve veriminin beklentilerinin üstünde olduğunu ifade etti.

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Asmadere (Hope) köyünde ilk kez ektikleri yağlık ayçiçeği hasadına başlayan çiftçiler, devlet desteğiyle teşvik ürün olarak ektikleri yağlık ayçiçeği hasadından ve kalitesinden memnun olduklarını belirtti.

Nisan ayında ektikleri yağlık ayçiçeğinin hasadına başladıkları belirten çiftçiler ilk hasat sevinçlerini paylaştı.

Advert

Tüm çiftçilere ikinci ürün olarak bile ekebilecekleri yağlık ayçiçeğini ekmeleri konusunda tavsiyede bulunan çiftçiler, devlet desteğinin devam etmesiyle yağlık ayçiçeği ekiminin artacağını söyledi.

“İlk verimin bu kadar iyi olacağını beklemiyorduk”

Daha önce mısır ektikleri tarlaya ilk kez yağlık ayçiçeği ektiklerini belirten çiftçi Mehmet Salih Ablay, “Geçen sene burası mısır tarlasıydı. Bu sene yağlık ayçiçeği ekimine teşebbüs ettik. Beşiri’ye bağlı Asmadere köyünde yağlık ayçiçeğini ilk mahsul olarak ektik. Başka yerlerde ikinci mahsul ekenler de var. Verim olarak dönüm başına en az 400 kilogramdan aşağı olmayacak şekilde olmasını bekliyoruz. İlk verimin bu kadar iyi olacağını beklemiyorduk. Ayçiçeği daneleri doludur. İnşallah güzel bir verim bekliyoruz. Devlet desteğiyle ekimimizi yaptık. Bütün çiftçilere tavsiyem ikinci ürün olarak ayçiçeği ekmeleridir. Tabi devlet desteğinin de devam etmesini isteriz. Destek devam ederse yağlık ayçiçeği ekimi daha da artacaktır.” dedi.

“Dönüm başı 400 ile 500 kilogram arası verim almayı bekliyoruz”

İlk ürün olmasına rağmen hasadına başladıkları yağlık ayçiçeğinden iyi bir verim beklediklerini ifade eden bir diğer çiftçi Abdülhakim Ablay, “Daha önce bu tarlamızda mısır ekiyorduk ve mısırın masrafı yüksek olduğu için ayçiçeği ekimine başladık. Şu anda 72 dönüm üzerinde ayçiçeği ekimi yaptık ve dönüm başı 400 ile 500 kilogram arası verim almayı bekliyoruz. Bu bölgede ilk defa ilk ürün olarak yağlık ayçiçeği ektik ve iyi bir verim vermesini beklediğimiz için herkese tavsiye ediyoruz. Yağlık ayçiçeği ekimini nisan ayında yapmıştık ve şu anda da hasadına başladık. Masrafı az olduğu için tüm çitçilere tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.