Mısır Hasadı Verimli, Fiyat Endişeli

Batman’da ‘sarı altın’ olarak adlandırılan mısır hasadına başlayan çiftçiler, verimden memnun olduklarını fakat artan maliyetlerden dolayı satış fiyatından endişeli olduklarını söylediler.

Mısır Hasadı Verimli, Fiyat Endişeli
Yayınlama: 30.08.2024
Düzenleme: 30.08.2024 12:06
A+
A-

2023 yılında resmi olarak mısır fiyatının ton başı 6 bin lira olarak açıklamasından dolayı mısır ekenlerin zarar ettiğini belirten çiftçiler, bu sene ise resmi fiyatın halen açıklanmadığını ve ton başı maliyetlerinin ise yaklaşık 7 bin ile 7 bin 500 lira arasında olduğunu belirttiler.

Birkaç yıl içerisinde gübre, ilaç, mazot, tohum, işçilik ve birçok üretim kalemine yüzde 200 ile yüzde 300 oranında zam geldiğini belirten çitçiler, bu sene mısır fiyatının ez az 9-10 bin lira bekledikleri fakat şu anda serbest piyasada 7 bin 500 liraya vermek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Mısır üreticilerinin devletten herhangi bir gübre veya mazot desteğinin almaması da bir mağduriyet oluşturduğunu ifade eden çiftçiler, yetkililerden mısır üreticilerine devlet desteğinin tekrar verilmesini talep ettiler.

Advert

“Bu sene mısır fiyatını 9-10 bin lira arasında bekliyorduk”

Bu sene mısır veriminin iyi olduğunu fakat serbest piyasada fiyatın düşük olduğunu söyleyen çiftçi İkram Özgün, “Mart ayında yaklaşık 800 dönüm araziye mısır ekimimizi yaptık. Mart ayında tohumlarımızı ektikten sonra gübre, ot ilacı, çapa, doğru drone ile kurt ilacı attık, sulama gibi 6 ayda birçok emek verdik. Şu ana kadar yaptığımız masraflarla ton başına neredeyse 7 bin lira civarında bizlere mal olmuş durumdadır. Bizlerde bu sene mısır fiyatının tonunu 9-10 bin lira bekliyorduk ama resmi bir açıklama olmadığından serbest piyasada tonu 7 bin 500 liraya veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Tek tesellimiz verimin iyi olmasıdır”

Verimlerinin iyi olmasından dolayı zarar etmeyeceklerini fakat verimi düşük olan yerlerin ise zarar edeceğini ifade eden Özgün, “Şu ana kadar hiçbir yerden resmi bir açıklama yapılmadığından serbest piyasaya mısırın tonunu 7 bin 500 liradan veriyoruz. Bu şekilde zarar etmesek te kar da etmiyoruz. Tek tesellimiz verimin iyi olmasıdır. Şu anda hektar başına bin 800 ya da bin 900 kilogram verim vermesini bekliyoruz. Tabi bu verim bizimi tarladan bekliyoruz. Başka yerlerde bin 300, bin 400 veya bin 500 gibi verim veren var ve onlarda zarar ediyorlar.  Verimi bu şekilde olacak olan çiftçilerimiz yüzde 80’i zarar ediyorlar. Çiftçi ne yapacağını bilemez hale geldi.” dedi.

“Devletten mazot ve prim desteği bekliyoruz”

Bu sene devlet desteğinden mahrum kaldıklarını belirten Özgün, “Şu anda dönüm başına ortalama 7 ya da 7 bin 500 lira masrafımız var. Serbest piyasada tonunu 7 bin 500 liraya sattığımız için başa baş gidiyor. Devlet bu sene bizlere her hangi destekte de bulunmadı. Devletten dönüm başı ya da ton başına ya prim ya da mazot desteği vermesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.