Oduncu, Bakan Kurum’a Helkis Dağı Çalışmalarını Sordu

Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Helkis Dağı’ndaki petrol arama çalışmalarının su kaynaklarını tehdit ettiğini belirterek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi sundu.

Oduncu, Bakan Kurum’a Helkis Dağı Çalışmalarını Sordu
Yayınlama: 28.08.2024
A+
A-

Helkis Dağı, bölgedeki birçok köy için kritik öneme sahip su kaynaklarını besliyor. TPAO tarafından başlatılan bu çalışmalar, dağın zirvesine kadar ulaşan büyük araç yollarının yapılmasını içeriyor.

Kirlilik Endişesi ve Önlemler

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Kozluk ilçesinde yapılacak ‘Kayabaşı-1 Petrol Arama Sondajı’ hakkında endişelerini dile getirdi. Önceki yıllarda Sason ilçesinde yapılan petrol arama çalışmaları sırasında, 7 kilometre uzaklıktaki Sason Umurlu köyünün su kaynakları büyük zarar görmüştü. Şimdi ise Helkis Dağı’ndaki çalışmaların aynı riskleri taşıdığı belirtiliyor.

Advert

oduncu, “Batman Valiliği, “ÇED Gerekli Değildir” kararı almış, Devlet Su İşleri’nin görüşü alınmamış ve hidrolojik etüt yapılmamıştır.” Oduncu, bu durumu soru önergesinde dile getirdi.

 

Oduncu’nun Bakan Murat Kurum’a soru önergesi

  1. Helkis Dağı’ndaki petrol arama çalışmalarında su kaynaklarının korunması için hangi önlemler alınacak?
  2. Önceki çalışmalarda yaşanan su kirliliği göz önüne alındığında, benzer bir durum yaşanırsa hangi acil önlemler alınacak?
  3. Su kaynaklarının kirlenmesi durumunda çevredeki köylerin sağlık etkilerine karşı hangi önlemler alınmış?
  4. Helkis Dağı’nda petrol arama çalışmaları için Türk Petrol Kanunu çerçevesinde bir ÇED raporu hazırlanmış mıdır? Raporun sonuçları nelerdir?
  5. Batman Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının kriterleri nedir?
  6. Devlet Su İşleri ve diğer ilgili kurumların görüşleri neden alınmamıştır?
  7. “Yakında su kaynağı yoktur” değerlendirmesini kimler yapmıştır? Bu raporu hazırlayanlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  8. Petrol arama çalışmaları sırasında neden hidrolojik etüt çalışması yapılmamıştır?
  9. Çevre köylülerinin bilgilendirilmesi sürecinde bakanlığınızın rolü nedir? Bilgilendirilmemesi durumunda nasıl bir aksiyon alınacaktır?
  10. Bakanlığınız, çevre köylüleri ve kamuoyunu bu projeler hakkında nasıl bilgilendirecektir? Şeffaflık nasıl sağlanacaktır?

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.