Uzman Doktor Canpolat: Obezite birçok hastalığa yol açıyor

Obezitenin kişilerin yaşam kalitesini azaltıp ölümlere yol açtığını belirten Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, bu hastalığın sadece küresel boyutta bir halk sağlığı problemi olmakla kalmayıp, ülke ekonomilerine olumsuz yönde etki eden bir unsur olarak da karşılarına çıktığını söyledi.

Uzman Doktor Canpolat: Obezite birçok hastalığa yol açıyor
Yayınlama: 08.08.2024
A+
A-

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, dünya genelinde son yıllarda giderek artan ve büyük bir sorun haline gelen obezitenin oluşturduğu zararlara dikkat çekti.

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat

Advert

İLKHA muhabirine obeziteyle mücadelede yaptıkları çalışmaları anlatan Uzman Doktor Canpolat, hastaların büyük bir titizlikle Obezite Polikliniğinde uzman hekim ve diyetisyenler eşliğinde takip ve tedavilerinin yapıldığını ifade etti.

Obezitenin, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olduğunu belirten Canpolat, “Sağlık Bakanlığı ‘Sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkına kolaylıkla ve yüksek hizmet kalitesiyle eriştiği bir Türkiye’ vizyonu ile misyonu olan ‘insan merkezli yaklaşımla birey ve toplumun sağlık hakkını ve sağlığını en üst düzeyde korumak, sağlık sorunlarına zamanında, uygun ve etkili çözümleri yüksek hizmet kalitesiyle sunmak’ ideali ile faaliyetlerini yürütmektedir.” dedi.

“Sağlıksız beslenme ve hareket azlığı önemli bir sorun”

Sağlık Bakanlığının hazırlamış olduğu Stratejik Planında bir numaralı amacını ‘sağlıklı yaşamı teşvik etmek ve yaygınlaştırmak’ olarak belirlediğini ifade eden Canpolat, “Sağlıklı bir topluma ulaşmak için tüm paydaşları ilgilendiren çok sektörlü bir sağlık sorumluluğu bilinci geliştirilmelidir. Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanserler ve kronik solunum yolu hastalıkları sıklık bakımından önde gelmektedir. Bu hastalıklara yol açan ve kolaylaştırıcı sebepler arasında olan sağlıksız beslenme ve hareket azlığına bağlı ara risk faktörlerinden obezite önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemimizde yer almıştır.” diye konuştu.

“Obezite yaşam kalitesini azaltıyor”

Günümüzde dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde obezite prevalansının arttığına dikkat çeken Canpolat, şöyle devam etti:

“Bu durum sadece yetişkin kadın ve erkekleri değil, çocukları ve gençleri de etkilemektedir. Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri, kas iskelet sistemi hastalıkları gibi hastalıkların oluşmasına, yaşam kalitesinin azalmasına ve ölümlere yol açan obezite, sadece küresel boyutta bir halk sağlığı problemi olmakla kalmayıp, ülke ekonomilerine olumsuz yönde etki eden bir unsur olarak da karşımıza çıkmaktadır.”

“Hastalarımızın tedavileri uzman hekim ve diyetisyenlerce yapılıyor”

Obezite ile mücadele kapsamında birinci basamak sağlık kuruluşlarında başta aile hekimleri kendilerine kayıtlı nüfus üzerinden kronik hastaların tarama ve izlemlerini yaptığını vurgulayan Canpolat, “Ayrıca obez ve kilolu olan vatandaşları Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirmektedir. Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde (İl Merkezinde 3 adet, Kozluk ilçemizde 1 adet) diyetisyenler ve fizyoterapistler tarafından takipleri yapılmakta, danışanlarda gerekli görülen vatandaşlar (aşırı kilolu ve obezler) 2’nci basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilmektedir. Eğitim ve Araştırma Hastanemize sevk edilen hastalarımız Obezite Polikliniğinde Uzman Hekim ve diyetisyenler eşliğinde takip ve tedavileri yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Muhammed Fatih Meşe

“Günlük 10 ila 15 arasında hastaya bakılıyor”

Tilmerç Sağlıklı Hayat Merkezinde obezite şüphesi olan hastaların karşılama ve takibini yapan Beslenme Danışmanı Diyetisyen Muhammed Fatih Meşe ise şunları söyledi:

“Aile hekimleri tarafından yönlendirilen hastaları burada gözetim altına alıyoruz. Obezite derecesine göre kan tahlillerini alıyoruz. Eğer beden kitle indeksi 30 ise aile hekimlerinden kan tahlillerini istiyoruz. Doktorun kan tahlilini yorumladıktan sonra hasta sonuçlarla beraber bizlere gelirler. Eğer şeker, tansiyon, kalp damar, kronik bir rahatsızlığı ya da troidlerle ilgili bir problemi gibi varsa yaşam öyküsü alınır, ardından beslenme analizi edilir ve ona göre bir program hazırlanır. Hastamızın kontrol süreçleri de 15 günde bir yapılmaktadır. Günlük hasta sayımız 10-15 arasındadır.” (İLKHA)

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.