Uzmanlar: Kazaların büyük kısmı insan kusurundan kaynaklanıyor

Özellikle yaz aylarında artan ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına dikkat çeken uzmanlar, araç sürmek için sadece ehliyetin yeterli olmadığını, can ve mal güvenliklerini korumak ve aynı zamanda tüm trafik kurallarına da uyulması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar: Kazaların büyük kısmı insan kusurundan kaynaklanıyor
Yayınlama: 22.08.2024
A+
A-

Türkiye’de 2024 yılının ilk ayında meydana gelen 44 bin 719 trafik kazasından 16 bin 221’inin ölümlü ve yaralanmalı olarak kayıtlara geçerken geriye kalan 28 bin 498’inin ise maddi hasarlı kaza olduğu açıklandı.

Batman’da ise son aylarda yaşanan ölümlü kazalarda büyük bir artışın olduğunu belirten Sürücü Kursu İşletmecisi Ve Sürüş Eğitmeni İlhan Taşkın, İLKHA mikrofonuna konuşarak araç sürücülerine uyarı ve hatırlatmalarda bulundu.

Trafik kurallarını bilmek ya da hata yapmamakla iyi bir sürücü olunmadığını belirten Taşkın, iyi sürücünün, karşından gelen aracın yaptığı hatayı fark edip giderebilmekle olduğunu söyledi.

Advert

Trafik kurallarına uyulmadığı takdirde hem maddi hem de manevi kayıplara neden olduğunu ve kazaların büyük oranda insan kusurundan kaynaklandığını ifade eden Taşkın, sürücülerin hız limiti aşımına, şerit ihlallerine, uykusuzluk ve yorgunluk durumlarına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.

 

“En büyük sorunumuz ehliyet aldıktan sonra kurallara uymama”

Ehliyet almanın araç sürmek için yeterli olmadığını belirten Taşkın, “Kişi ehliyet almak için gerekli tüm eğitimlerini alıyor ve normal trafikte araç kullanmaya hak kazanıyor. Türkiye’de en büyük sorunumuz ehliyet aldıktan sonra kurallara uymamadır. Peki, bu kurallar nedir? Kırmızı ışık ihlalleri, hatalı şerit değiştirmeler, bir yere daha erken varabilmek için hız limitlerini aşmaları gibi kurallara uymama sorunumuz vardır. Vatandaşla bire bir konuşulduğunda ise herkes tüm kuralları bilmektedir. Ancak kuralları uygulama noktasında sıkıntı yaşanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Bir yere daha erken varabilmek için trafik kuralları ihlal edilemez”

Vatandaşın ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı kazalardan uzak durması için mutlaka trafik kurallarına uyması gerektiğinin altını çizen Taşkın, “Trafik kurallarına uymadıkları takdirde kazalar meydana gelir ve bu kazalar herkesin hem maddi hem de manevi olarak canlarının yanmasına neden oluyor. Sürücülerden isteğimiz; sürücü kurslarında aldıkları eğitimlerden sonra öğrendikleri trafik kurallarına mutlaka uymaları gerekiyor. Bir yere biraz geç kalınacak diye trafik kuralları ihlal edilemez. Çünkü sonu kötü olabiliyor ve değiştirme imkanı da artık olmuyor.” dedi.

“Kazaların büyük oranı insan kusurundan kaynaklanır”

Sürücünün özellikle yorgunken ve uykusuzken araç sürmemesi gerektiğini ifade eden Taşkın, araç sürerken gözlemlerini iyi yapması gerektiği söyleyerek şu hususlara dikkat çekti:

“Çünkü kazaların büyük oranı insan kusurundan kaynaklanır. Ancak bunu tetikleyen kara yolları, trafik levhalarının eksik olması, olmaması ya da araçtan kaynaklanan bazı arızalar da söz konusu olabiliyor. ‘Aracım son modeldir aracıma güveniyorum’ diyerek yolda istedikleri gibi zikzak çizerek, hatalı sollama yapanlar! O yol bütün araç sürenlerin yoludur ve mutlaka karşı taraftan gelen araçları dikkate almalıdırlar. Çünkü kazanın neticesi birinin hata yapmasından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı bu hatayı yapmamamız gerekmekte olduğu gibi karşı tarafın da bu hatayı yapmayacağı anlamına gelmiyor. Bundan dolayı hatayı yapacak olan tarafa karşı tedbirli olunması gerekiyor. Sürücü mutlaka koruması gereken takip mesafesini korumalı ve tüm trafik kurallarına uyulması gerekiyor.”

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.