“Yaz Sıcaklarında Araçta Yangın Riskine Dikkat”

Sıcak havanın etkisiyle araç içerisine bırakılan parfüm, kolonya, çakmak gibi eşyaların yangınlara neden olabildiğine dikkat çeken İş Güvenliği Uzmanı Yusuf Tekçe, sürücülere uyarılarda bulundu.

“Yaz Sıcaklarında Araçta Yangın Riskine Dikkat”
Yayınlama: 19.08.2024
A+
A-

Yaz aylarında orman, çatı ve anız yangınları gibi birçok yangın olayının yaşandığına dikkat çeken Tekçe, özellikle hava sıcaklıklarının en fazla olduğu bu dönemlerde araç içerisinde bırakılan bazı materyallerin yangına sebep olduğunu söyledi.

Araç içinde unutulan başta çakmak, basınçlı kaplar, deodorant, parfüm, sprey veya kozmetik gibi bazı ürünlerin sıcak hava nedeniyle genleştikten sonra patlamaya ve yangın çıkmasına neden olduğunu vurgulayan Tekçe, araç sürücülerinin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

“Çakmak, basınçlı kaplar, deodorant, parfümler patlamaya neden olur”

Advert

Yaz aylarında yangın çeşitliliğinin çok fazla olduğunu dile getiren Tekçe, “Orman yangınları, çatı yangınları ve anız yangınları gibi birçok yangın çeşitleri vardır. Özellikle dikkat etmek isteğimiz özel bir husus ise araçlarda çıkan yangınlardır. Bunlar ise yaz aylarında güneşte bırakılan araçlarda çıkan yangınlar var. Araç yangınlarının nedenlerinden bir tanesi araçlarda terk edilen, unutulan veya bilinçsiz bir şekilde bırakılan bir takım materyallerdir. Bunlar çakmak, basınçlı kaplar, deodorant, parfüm, sprey veya kozmetik gibi bazı ürünler araç içinde bırakıldığında sıcak hava nedeniyle genleştikten sonra patlama meydana gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Cam şişe ve bardaklar da yansıma etkisiyle yangın çıkarabiliyor”

Araç yangınlarının çoğu zaman araçlarda bırakılan çakmaklardan kaynaklandığına işaret eden Tekçe, “Araç yangınları sadece basınçlı kaplar ya da çakmaklardan dolayı oluşmuyor. Aynı zamanda araçta bırakılan cep telefonlarının, powerbankların ve pil ömrü azalan bataryaların şişmesi de yangın çıkarabilmektedir. Bununla beraber araç içlerinde mercek görevi görebilecek cam şişe ve bardaklar da yansıma etkisiyle yangın çıkarmaktadırlar.” dedi.

“Patlama olasılığı olan materyalleri araçta bırakmayalım”

Alınması gereken tedbirleri sıralayan Tekçe, şöyle devam etti:

“Öncelikle önleme, koruma ve kurtarma gibi üç adımımız var. Birincisi yangın çıkmadan önleyici tedbirler almamız gerekmektedir. Bu da araç içerisinde çakmak, cep telefonu, deodorant veya içinde patlama riski olan gazlı şeyleri araçlarımızda tutmamamız gerekmektedir. Olabildiğince araçlarımızı güneşe maruz kalmamak için kapalı otoparklara park etmeliyiz. Şayet dışarıda park edilecekse ön cama yansıtıcı malzemeleri bırakmamalıyız. Araçlarımızda mutlaka yangın söndürme tüpleri bulundurmamız gerekiyor.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.