Batman’da Yenidoğan İşitme Tarama Programı Başladı

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde uygulamaya koyduğu Yenidoğan İşitme Tarama Programı, Batman ilinde de yürürlüğe girdi.

Batman’da Yenidoğan İşitme Tarama Programı Başladı
Yayınlama: 12.09.2024
A+
A-

Artık tüm doğum yapan hastanelerde uygulanabilen bu program, bebeklerin doğum anında işitme sorunlarının erken tespit edilmesini sağlayacak.

“Yılda 1000 Bebek Başka İllere Sevk Edilmekten Kurtulacak”

Önceki yıllarda, doğum sonrası işitme tarama testlerinden geçmeyen ve riskli olarak tespit edilen yaklaşık 1000 bebek, ileri tanı ve tedavi için Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yönlendiriliyordu. Ancak, randevu sürecinin uzunluğu ve maddi zorluklar nedeniyle bazı aileler tedaviye geç başvurmak zorunda kalıyordu.

Valiliğin girişimleri ve ısrarlı takipleri sonucu Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından referans merkezi olarak yetkilendirildi. Bu yeni uygulama ile birlikte, Batman’da yılda yaklaşık 1000 bebek başka illere sevk edilmekten kurtulacak. İşitme kaybı şüphesi olan veya risk taşıyan bebekler, hastanedeki Kulak Burun Boğaz hekimleri tarafından değerlendirilip, gerekli ileri tetkikler Odyologlar tarafından yapılacak.

“Bebekler İçin Erken Tanı ve Tedavi İmkanı”

Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulamaya başlayan klinik ABR (İşitsel Beyinsapı Davranımı) ve klinik otoakustik emisyon testleri hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Semih Canpolat, bu testlerin bebeklerin doğal uykusunda yapılan ve herhangi bir radyasyon riski içermeyen elektrofizyolojik ölçümler olduğunu, kesici işlem gerektirmediğini ve tamamen güvenli olduğunu vurguladı. Bu yeni uygulama, bebeklerin erken yaşta işitme problemlerinin tespit edilmesine ve tedavi edilmesine olanak tanıyacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.