Sektör temsilcileri, gıda fiyatlarındaki artışın nedenini üretimdeki eksikliğe bağlıyor

Batman Gıda Toptancılar Derneği Başkanı Süleyman Emek, son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan fahiş artışların nedenlerini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Sektör temsilcileri, gıda fiyatlarındaki artışın nedenini üretimdeki eksikliğe bağlıyor
Yayınlama: 26.11.2024
A+
A-

Emek, özellikle yağ ve yumurta fiyatlarındaki artışların üretim eksikliklerine bağlı olduğunu belirterek, bu konuda alınması gereken önlemleri sıraladı.

Son günlerde bir kez daha yükselişe geçen yağ fiyatlarındaki artışın temel sebebinin üretim yetersizliği olduğunu ifade eden Emek, Türkiye’nin yağ üretiminin ihtiyacı karşılayacak seviyede olmadığını belirtti.

Emek, “Yeteri kadar yağ üretimi yapılmadığı zaman, ithal yağ almak zorunda kalıyoruz. Bu da fiyatların artmasına yol açıyor. Yağ üretimi için ciddi bir politika oluşturulursa, bu durum değişebilir. Türkiye’nin toprakları, yağlık ayçiçeği ekimine oldukça uygun. Hatta bu üretim yalnızca belli bölgelerde değil, tüm Türkiye’de yaygınlaştırılabilir.” diye konuştu.

Emek, dünya pazarlarında etkili olan Ukrayna-Rusya savaşının da Türkiye’ye olumsuz yansıdığına dikkat çekerek, “Yağ hammaddesi genellikle Ukrayna ve Rusya’dan geliyor. Bu ülkelerdeki savaş nedeniyle dünya genelinde arzda azalma yaşanıyor ve Türkiye’de bundan etkileniyor.” dedi.

“Yumurta ihracatı kısıtlanmalı”

Yumurta fiyatlarındaki artışın ise ihracattan kaynaklandığını vurgulayan Emek, Türkiye’nin yumurta üretiminin iç piyasayı karşılayacak düzeyde olduğunu ancak ihracatın fiyatları artırdığını belirtti.

Geçtiğimiz ay 30’lu yumurta kolisinin 70-80 TL arasında seyrederken, bugün 150 TL’ye çıktığını aktaran Emek, “İç piyasa fiyatlarını dengelemek için yumurta ihracatının kısıtlanması gerekiyor. Öncelik, halkı düşünen bir politikanın hayata geçirilmesidir.” ifadesini kullandı.

“Ürün fiyatları sabitlenmezse, yapılan zamlar asgari ücretlinin cebine girmeyecek”

Emek, asgari ücrete yapılacak zammın, işverenlerin ekstra maliyetler oluşturacağı ve bu maliyetlerin de fiyatlara yansıyacağı konusunda uyardı.

Yeni yıl itibariyle asgari ücrete yapılacak zammın, özellikle düşük gelirli çalışanların alım gücünü olumsuz etkileyeceğini ifade eden Emek, “Asgari ücret artışı, işverenlere ekstra maliyet yükleyecek. Bu da ürün fiyatlarına yansıyacak. Ürün fiyatları sabitlenmezse, yapılan zamlar asgari ücretlinin cebine girmeyecek, dolaylı olarak tekrar fiyat artışlarıyla geri alınacaktır.” şeklinde konuştu.

“Esnaf ticaretini vicdanlı yapmalıdır”

Emek, ürün fiyatlarının sabitlenmesi ve asgari ücret artışlarının makul seviyelerde tutulması gerektiğini söyledi. Ayrıca, ticaretin vicdanlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Emek, “Devlet her esnafa denetmen atayamaz. Bunda dolayı esnaf ve tüccarların, açgözlü olmamaları ve vicdanlı ticaret yapmaları gerekiyor.” diye ekledi.

Konuşmasının devamında, devletin denetimlerin artırılmasının önemli olduğunu belirten Emek, fiyat artışlarının halkı daha da zor durumda bırakmaması için alınacak önlemlerin hızla uygulanması gerektiğini kaydetti.

“Halkı koruyan politikalar şart”

Süleyman Emek, gıda fiyatlarındaki artışların halkın alım gücünü zorladığını ve hükümetin bu konuda etkili politikalar üretmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, şöyle dedi: “Gıda fiyatlarının fahiş seviyelere çıkması, özellikle dar gelirli vatandaşlar için büyük bir sıkıntı. Bu durumun önüne geçmek için devletin etkili bir politika geliştirmesi ve halkı koruyacak tedbirler alması gerekiyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.